Przebudzenie podczas gotowania

INDIE, VI WIEK P.N.E. 


Pewna zamężna bramińska kobieta wybrała się, by wysłuchać nauczającego Buddy. Była tak poruszona Dharmą (nauczaniem – przyp. tłum.), że została świecką uczennicą.

Później usłyszała nauczanie mniszki Mahapajapati (macochy Buddy – przyp. tłum.) i sama zapragnęła wyświęcić się na mniszkę, ale jej mąż na to nie pozwolił. Kontynuowała praktykę jako świecka buddystka, najlepiej jak potrafiła, nadal wypełniając swoje obowiązki jako żona bramina.

Pewnego dnia, gdy gotowała curry w kuchni, potrawa zajęła się ogniem i z wielkim trzaskiem stanęła w płomieniach. W tym momencie kobieta miała głęboki wgląd w naukę o nietrwałości i osiągnęła trzeci etap przebudzenia. Od tej pory zrezygnowała z noszenia klejnotów i ozdób, tak jakby była już mniszką. Kiedy jej mąż zapytał o to, powiedziała mu, że nie jest w stanie dalej prowadzić rodzinnego życia. Razem udali się do Mahapajapati, gdzie żona ku swej wielkiej radości w końcu przyjęła święcenia. Wkrótce potem stała się arahantem (osobą oświeconą – przyp. tłum).

Tłumaczenie: Małgosia Myoju

Korekta: Agata Hae In

Redakcja: Beata Łazarz

Leave a comment

Your email address will not be published.